SuaRa

Suatu Kepastian.....


mungkin entry aku nmpak mcm poyo....tapi ini lah yg aku rasa...ingin aku kongsikan kpda semua pmbaca.....kdg2 kite slalu rs yg kita sempurna, miliki apa yg org xde tapi dlm ms yg sm kita brsyukur tapi dlm kesyukuran msh ada bunyi riak yg kita sendiri xnmpak...siapa yg mmbuatkan kita nmpak akan keriakkan kita?sudah tentu Allah...kdg2 kite x pts2 brdoa agar Allah ampunkan segala dosa kita,tapi berusahakah kiter nk menghindari dosa yg kecil maupun besa....mlm ni doa nk brtaubat tapi esok pagi kembali melakukan pekara yg sm sperti lupa d atas janji2 kita pada Allah....kita tahu kekuasaan Allah, tapi kenapa msh tetap merasakan bahawa,segala perbuatan kita akn d balas pd hari kiamat shj...dunia?.....harini aku mndapat pengajaran yg begitu brmakna dlm hidup aku....dlm mencari yg sebenar.....aku akur akan kekuasaan Allah, lihat kalu bumi Padang Allah mampu Lipat & Musnahkan, kenapa tidak kita yg khilaf.....zamrud yg kejam itupun maut oleh kerana seekor nyamuk dgn kekuasaan Allah...cuba bygkan kalau kite ditarik nyawa oleh keadaan kita blm sempat brtaubat.....manakah tempat kita...syurga ker...atau neraka jahanam..adakah waktu tu kite sempat sempat brtaubat...sempat kah kita mohon ampun dan maaf kepada semua org yg telah kita sakiti........tapi jgn lupa apa yg trjadi ada hikmah d sebaliknya....inilah yg aku pegang,tapi pd mulanyer mmg perit, selepas kite menadah tangan pada yg esa, baru kite nmpak positive nyer tlah apa yg telah d berikan....biasanya bila apa shj trjadi pd diriku, aku segera menunding jari meyalahkan org lain, tapi x pernah muhasabah diri, membenci...mebenci,marah bkanlah jln pintas utk kita cari jln penyelesaian...tapi lagi meudaratkan diri..pada saat itulah iblis jahanam serta syaitan akan menghasut anak adam....inilah yg aku brlajar...jgn sesekali kite membelakangi Allah, kerana Allah la kiter d dunia ni...pohon la apa saja yg kamu mahukan...bersih kan hati dgn zikir2 Allah.....kerana di situlah ketenangan....jgn kita fikir, solat 5 waktu sudah ckp yg memelihara iman.....tidak!!!lagi satu, jgn la kite mudah lupe atas kesenangan yg d berikan Allah......kerana kesenangan ini adalah sementara........bile sahaja boleh di tarik oleh Allah....ingatlah yg dtg akan pergi......belajar la untuk mencari benda yg positive d sebalik keperitan yg di alami...kesakitan dan keperitan sebenarnya adalah ubat kepada jiwa anda...cuba dapat dapt menghapuskan dosa yg dilakukan oleh kiter...kalu dikumpul apa yg kita dilakukan wlupun x seteruk dosa2 insan yg lain...mungkin x mampu utk kita kira.....maafkan kalu aku pernah melukan hati sesiapa shja...dato' Fadilalah Kamsah pernah mmberi ceramah ketika aku d uitm melaka, "sentiasa lah memaafkan dosa org kpda kita dan insyallah org mudah memaafkan kita semua"..........

huh..diswik mmg challenge la tok aku....ntah la, aku ni nk keja dateline tok commission & incentive audit..terbeliak aku nengok figure incentive up to rm20,000 per month...giler r,wat duit siot....padahal ddk kat branch /outlet jer....yg cikai2 yg siot ni la g audit duit org yg berkepuk..kdg2 trbyg gak if aku yg dpt duit sbyk tu...igt lagi ms aku audit branch,but i cannot reveal the truth.....bole manager dier bwk anak die g disneyland cm bwk g kedai jer...giler r beb....tutup citer psl keje...pening kat opis pun x abes g.....jgn pelik r if rambut aku da tinggal kulit one day...hairfall cm cibai da skrg nie....aku da trbyg kepala aku nanti cm kepala abah...adoyai what to do...keturunan beb....last week aku mmg plan,due to im dead broke,im was not decided to join others, attending dinner in klcc..bunyik cm gah kan..klcc siot....tapi aku dok pk,tol and nk saving la...tapi allah yg bukak jln aku ke klcc,so ngn desakan bdk2 opis,poji n kay...aku g la...time tu la 1st time CCL aku menjejaki tayarnyer ke klcc...setahu aku dah 4bln aku pki keta...masuk kl xpenah..rawang n raub aku expert la...ijn anta abah pun aku slalu la g...tapi tmpt sopink jauh2 blom penah g...naseb bek la dorg nie share duit parking n tol...yela nsb la memahami keadaan aku yg sengkek sblm gaji...ermmm byk gak mencekik mlm tu...chinese food beb, Rm350.00 per head,rugi la kalu x dtg.....dulu aku slalu gi convention centre due to pc fair n aquaria jer...x trpk la dinner kat situ..rezeki alhamdulilah....heheh,udah yg senior2 xbp nk g,so junior exec la yg mendominasi....mmg kitorg pelahap..table ethic ms aku study kat u dulu,haram aku nk practice....poyo la....hehehe....hurmmm...alhamdulilah...org kata kalu kiter bersedekah wpun dlm kesempitan,maka allah akan mmbls dgn rezeki yg melimpah ruah....management decided not to organise an annual dinner due to H1N1 widespread..so all staff dpt giant voucher valued RM120.00..alhamdulilah,ni la nmnyer rezeki..lepasla aku nk beli iron board n bhn makan...now kat umah sewa ni,everynite aku cook...jimat beb...dah keje nie,baru la aku tau bape penting nye duit tu....xsbr nk sopink at giant..hehehe...daaa mata da nak rabak nie...sok nk keje lak...chwzzz

XOXOXO....2morro gonna be the worst monday in my life...mood aku cm xde je arini memikir kan sok yg kena siapkan keje kat opis tu...nikmatnyer weekend baru nie...1st aku smbut kedatangan family from dong to telipot....evryday i was alone...biler whole family dtg umah aku yg kat rwg nie...such a remedy and cure for my loneliness....tadi baru jer aku anta dorg blk smpai btg kali...sempat la aku blanja pasa mlm kat diorg,just my 1st sister n her hubby went back to raub ealier than others...sungguhpn gaji blom msk, aku korek gak duit to ensure they 'ill enjoy a great moment in my house...by the way, aku rs nyesal sgt...coz tetibe lak pagi sabtu before kitorg went to kak ana weeding, air kat umah wat hal lak...aku ngn abah cm bese, trus pg kat meter air, then we decide to change the filter..unfortunately, getting worst...air byk kua kat meter...menitis la air....mmg dari awal dlu aku sdr,air kat umah ni kecik,n ada few pipe yg x kua air,mybe da kna block ngn karat...mklumla umah yg aku sewa nie da sethn x berpenghuni...kol la mr wong plumber yg cm sial on that sat.....kata nk dtg,tapi yang ado...kurap aku dok 2gu,plak tu fon aku x pick up...skt ati tol,aku doakan dia dpt blsan yg setimpal since x take full responsible...dlu ms psg meter die da ketuk aku RM200, dah tu psg pipe plastic je,sme smbg plstic,nsb mlm minggu aritu we all dpt la mandi since air tangki nek gak wpun skit..kul 4pg tadi abah da trjg,perot memulas tp air kering..nsb la ade air kat sink...tampung air la org tua tue,sian aku tgk,smpai cont' tido after suboh..not enuff sleap....fuhh dugaan betol...sian kat family aku la,aku punyer la nk berikan trbaik n kselesaan yg sempurna and devoted to them,but what to do...pagi ahad tadi, aku rs xsmpai ati,aku gagahkan jg g cr plumber len,nsb aku kol cina dari bkt beruntung,kol kul 7.30pg,8.30 pagi da smpai umah aku.dekat 2jam gak la die betolkan pipe,tukar pipe yg da sumbat cm cipan....10.30pg,air da ok,dpt la bsuh kain n mandi...baru la ada energy n mood in sunday morning where it was boost tremendously.....alhamdulilah pipe sme da ok....plak tu benda nk jd time tgh2 bulan....kering siot,nsb ada loan family..hehehe....ni aku tgh blues sket....yela from chaos and suddenly become very silent....biler kumpul rmi2 whole family,aku rs happy...dpt gelak kuat2..but now,my life back to normal....keje pagi then blk senja..tapi now aku ada teman baru...my bunny....nama xtaw lagi nk letak per....ilang la sket sunyi aku...aku da stat brckp nn binatang nie..haha cm giler la plak...tapi happy,rabbit ni pun sunyi,coz ibu n adik die kat dong...gua pun sunyi gak...so msg2 ada teman la nie....by the way....thank god 4 the great moments in this weekend....alhamdulilah n life must go on even its quite boring......

perghh...3 ari lg nk raya wei.....cepat tol time pose kali nie...erkkk da sebln aku x mmblog nie...giler beb aku baru je lps terkangkang wat audit ngn japanese...mak ai,seksa beb....at first rs yg trseksa tapi betulah, org kata ssh dulu,sng2 kemudian..sepjg pose nie...buleh la aku ckpkan,dugaan maha esa byk menimpa aku....1 sept brsamaa 11 ramadhan aku g lutu bontot nissan slyphy...why? of course due to careless la beb...actually aku from raub to sg choh dlm pukul 5.00 pas saho aku btolak la dr raub...ms tue aku bwk tv akak aku coz niat d hati nk trus ddk n pindah umah baru kat telipot...area bkt sentosa gak...aku budget nk dok sorg coz sng nk bwk family dtg umah....sekali bile accident pagi selasa tue, sme plan aku trbatal...ms langgar keta tue mmg aku beb..tgh ujan lebat2 tue bole plak aku x tgk depan n cbok betulkan tv 21 inches kat seat blkg....skali doom...bukanyer aku nk berak even aku da kiss keta depan...lagi aku tkn pedal minyak...maunyer x, dah gelabah sipot...tapi syukur dgn dugaan bolan pose nie...aku ingt lagi kata kwn aku Nazri, sekali ko accident n diri kita slmt, itu tandanyer Allah nk sedarkan wihch the way we drive actually very dangerous...yup aku ngaku...b4 accident aku ske ikut keta dekat2...teknik in driving school dulu haram aku apply,2 saat slps tiang..korg ingat x?...pastu aku selalu gak bls sms time trn bukit genting...mkn chispter sblh tgn ms drive kat jln yg sm....ada lagi beb, tgh drive aku slumber bukak aksut n stokin then pki selipar...kalu nk accident time time myb aku da arwah..subhanallah....aku syukur nyawa aku msh pjg n Allah cepat sedarkan apa yg aku buat selama nie mmg bahaya.....for those yg da accident, syukur la nyawa anda selamat..soal kereta 2 letak belakang....yg pntg nyawa....bykn je la time aku accident tu, aku bz nk wat keje aku plus duit aku plak kering kontang....mengalir jugak air mata aku biler tgk tow truck tunda keta aku...nsb lps accident aritu sepupu aku bg pnjm keta,then aku release tension ngn keletah anak2 die....aku kalu nk release tension bile jauh dr family, aku confirm g umah sedara yg ada bebudak....sonok lyn bebudak nie..rindu plak kat askar2 aku kat puncak jalil tue...heheheh...aku kesyukuran jgk kpd illahi coz ms aku accident byk betul kebetulan yg memudahkan prjalan process aku kat balai polis rawang...org yg aku langgar tu, Mr Loo Lian Pet manager beb very nice..sbr jer die...siap boleh jd kwn ngn aku....kalu aku kat tmpt die, sure aku da xtau nk wat per beb....nk marah pun xleh wat per,keta da kemek siot....syukur ya allah sungguhpun dugaan yg Kau berikan begitu mencabar, aku terima dgn hati yg terbuka...last fri. keje aku da siap setelah sebulan lebih aku brtungkus lumus....kereta aku dah dpt mlm td wpun byk gak yg sangkut n delayed ms delivered but its ok yg penting keta da kat tgn aku....barulah skrg aku nmpak sket jln nk blk kg.....bile pk blk, apa yg penting dlm idup aku, aku syukur coz dikurniakan keluarga yg bahagia n mak abah msh ada dlm aku tgh nk mmbina career nie...aku akui aku blom stabil tapi tanggunjwb aku trhadp mrk x aku abaikan.....setakat keta tidaklah seberapa kalu nk dibandingkan dgn nyawa.....alhamdulillah3.........terima kasih n semoga umur kalian (yg byk mmbantu semasa aku dlm kesusahan) d pjgkan Allah SWT...aminnnnnnnnnnn

ishhhh, lama tol aku on9 nie..almost weeks...after i was recovered from fever, aku da x on laptop till tonight....ikutkan after 8.30pm aku da tido da, ntah mlm ni im still awake....actually aku tgh risau giler...ptg semlm emosi aku sgt trganggu pk pasal kerja yg kna siap before raya...ikutkan sempat je nk siapkan tapi before this aku byk sgt ketinggalan becoz of MC (1 week)....plus plak aku handle purchase & payable cycle alone compare to majority yg ada psgan msing2...ada la few yg wat sorg tapi mostly yg ada experience last year..tapi aku with zero experience but take it as challenge....betulah kata org, semkin lama kite kerja mkn byk la responsibility yg korg dpt....niat aku time nk melangkah kerja pg2 tu, niatkan kerana Allah n Mak n Abah dlm aku mncr rezeki yg halal.....bile tgh tension2 nie, kepadaNya aku mengadu nasib.....pape pun aku bulatkan semangat aku utk trus berusaha gigih....aku nk buktikan yg aku mampu handle this audit cycle all by myself...dah aku close my blog entry bout my job.....kadang2 aku trpkir, aku skrg nie mmg rugi besar, rugi? ha mmg aku rugi....melepaskan peluang keemasan yg sememangnya di tunggu oleh semua lelaki yg mengenali seorg perempuan yg sgt manis, baik budi bahasa n lengkap pakej sbg seorg isteri.....bile aku meniti umur 25thn nie, tgk org sekeliling aku semuanya da kahwin, aku still solo...ntah la,aku xtau nk declare aku nie cmner, solo lagike or da berpunya...ikutkan aku mmg da brpunyer, almost dah berpunyer tapi aku lepaskan peluang kemasan tue...org kata aku bodoh n x pandai tackle situation....nk kata xpandai, yea mmg aku xpandai...aku treat women all as friends, tapi bile i crush on someone i never talk to her...aku lbh suke simpan jer...bile asalnya kawan, n declare that she is admire me, relationship tu jd lain...bole dikatakan it change suddenly...aku jd malu n kontrol hensem x tentu pasal....hurmmm entahlah maybe die bukan jodoh aku walau all people said that she is mine....maybe because sikap aku yg suke menyendiri bile diselubungi masalah n never anwsered the phone due she concerns bout me till she feels give up to get along with me..my instinct said that she still waiting for me...it's shows....ermm may be bukan jodoh...aku budget 27 aku nk tamatkan zaman bujang...ermmm wait n see je la, rsnyer aku cm nk hampir ke arah tue .....mata aku da berat sgt nie.......tido dulu guys....


don't suprise with my blog title....bile aku diberi mc for 3 days (since yesterday) sepatutnya aku rs bersyukur coz ade hikmah d sebaliknyer...ah, peduli ape with levelmate's perception coz i know that i'm right...letak tepi la pasal paranoid...it's waste time to talk about it...since morning i didn't having my breakfast...i just having my high-fast ( breakfast + high tea)...aku sempat beli kosmo even it's too late for reading paper...aku bukak cite pasal H1N1 lagi...terbaru korban da msuk 8 org...subhanallah mengucap aku....cepat sungguh virus spread...Anas person yg infected by H1N1 kat tempat corportare building ni, xtau la ape cite..khabarnya skrg msuk wad kat alor setar...dlm 2 ari nie...aku layan laptop je la...rajin la aku bukak website artis2 malaysia nie...2 website yg brjaya menambat hati aku; ohbulan.com & ohartis.com...aku suka bc kisah artis kiter yg sememangnya berbangsa melayu n islam tapi perangai mcm org barat....dari yg lucu sampaila yg mmbuatkan kite ngucap 2 kalimah syahadah....entahlah botol arak da jd cm botol coke...tongak sana sini...yg muda-mudi dok tyg body....kalau dlm tv aduhai pakai tudung smpai aku nk wat bini, tapi real life perangai subhanallah....tu x cmpur lagi yg berkemban even umo da sebaya mak aku....fuhh aku mmg x memuja sgt artis kite nie....yg pakai ketayap n mengalun ayat2 suci al-Quran pun dah tercabut dari kepala,siap rebonding lagi...bukan ke haram hukum meluruskan rambut tu....dah menyerupai wanita plak tu....bile da brgelar artis, automatically whole family jd tumpuan ramai...byk je anak2 artis kite n ahli politik ni yg mmg tiru sebijik budaya barat....aku da bosan kenyataan "Dlm Gambar tu seriously bukan saya, terima kasih kpd pihak yg menutup periuk nasi sy!!"....habis pe?superimpose...org malaysia ni bknyer bengap sgt, sume otak msh lagi berfungsi..tutup psl artis, pegi je la ke Bukit Bintang on weekend...dari gaya bandarnya yg urban la mmbuat anak2 muda kite brpeleseran kononyer nk release tension....brkumpul ramai2 shuffle smpai solat ntah ke mana..s aku praktikal kat wangsamaju dulu, on weekend aku slalu jln2 kat area tu just nk tengok budak2 yg mcm beruk mat yeh ni ber shuffle...tu x kire lagi dlm time square, bile nk solat aku mesti g tngkat 10 kalu x silap coz nk keja time solat..coz kat tmpa len mmg xde dah..situ jela...maka terpandanglah couple sana sini wat muke x malu peluk2, main lidah....subhanallah....dah la dekat surau....aku x pelik if bangunan tu runtuh satu hari nanti....kuasa Allah tak siapa dpt duga....

arini lagi sekali...even ramai yg xsuke monday, tapi pagi td aku msuk kerja ngn smgat yg brkobar2 coz ikutkan 2day i will discuss with Person In Charge from Account dept n Production Planning dept....in addition aku da bole dpt doc yg aku mintak from kak azi n kak ila last week...sungguhpun gear nk kerja lmbat msuk, aku start read Sun n get to know bout H1N1...aku prasan byk mata dok pandang aku coz aku kena quarantine last wik....cis quarantine it doesn't means that u infected by H1N1!!! sakit tol ati aku, nak je aku baling fail atas meja aku kat muka dorg...ada yg concern n ada jugak yg takut2....harghh do i care? yg pelik tu mana2 yg kat level aku tu cm paranoid sket, kebetulan je aku ter audit dept yg staf nye +ve virus babi nie...masa aku audit, budak tu xde kat tmpat die....but its x a point, yg mnjadi msalah nyer skrg, paranoid n kecoh x tentu pasal tu apsal...bile org lain kecoh otomatik aku jadi gelabah sipot...siap ada yg soh aku pakai mask smbil wat kerja....aku dgn yakin cakap "kalau setakat aku yg kat level ni brtopeng watpe , yg len wat slumber badak like nothing was happened"....tgh wat kerja, aku dpt kol, mintak aku dtg wat screening lagi, suhu aku da ok 36.6...aku mmg under medication coz aku mkn antibiotik dat time n doc tu soh aku cont mkn ubat... doct tanyer aku ada headache, so aku ckp la yea...mn x headache, udah mkn ubat bape bjik. da doc tu ingat aku ada simptom...kena lagi kuarantin 3 ari, mon til wed...thurs baru masuk keje...after screening, aku singgah kat klinik aniza nk cont medication, sekali doc clinic ni refer aku ke hospt sg buloh tok blood test..aku ikut je la...smpai sg buloh (nasib drive own car)..aku g kat emergency...subhanallah org bersusun..aku mmg x selesa coz sme org sakit2, ade yg merah bijik mata coz demam sgt...sape2 je yg demam trus d diberikan kat blk saringan H1N1...nasib sume pki mask..selamat la sikit...cara pihak hospt nk jlnkan test mmg cm cilaka...org yg dtg kul 11am till 3pm turn x smapai lagi..org yg bertopeng mkn bersusun,aku lak mkin x slesa....mana yg mengamok pun ader...aku rs buang ms then blk....ikutkan ati da lm aku blah tapi "org2" aku yg nk sgt aku aku di test padahal cm dorg tu bebas from selesema babi nie..dorg kata if aku +ve baru satu level nk g check...mmg biadap sunggoh cara die brckp..mmg tahap nk kena sumpah dapt virus la tu....kesedaran org malaysia masih di tahap bwah selipar jepon jer....paranoid x tentu pasal...bab fasaliti subhanallah....kat sg buloh ni je, xdpt handle pesakit yg 2gu turn..sian aku tnguk budak umo 3thn n kebwah terjerit2 ajak maknye balik coz da bosan sgt menunggu..nurse pulak cm bz tapi da way dorg handle very bad....da tau virus ni da menular, tingkatkan la sket fasiliti, kaunter byk sket..tambah doc sket..system tu mesti ader kalu nk control..ini x, aku yg dtg kul 2pm, mmg x nmapk jln la nk test kul bape....huh aku dgn ykin blah, wat pe nk cri penyakit cmpo dgn mcm org yd dgn mcm2 penyakit...ikutkan aku xde la demam sgt...batuk pun tak,flu pun alhamdulilah xde...mungkin d sebabkan aku d quarantine mnybbkan aku nmpak kritikal...bab kata doc yg rawat aku, org yg selsema n batuk yg kuat mmg ada posibility nk kena.....aku rasa kat level aku tu je..sana sini org x sehat...yg tu x kena screening ker????...apa yg penting dlml ms 3 ari ni aku rest...n doa kat Allah SWT agar dijauhkan dari virus ini terutama family aku.....benar la..mungkin kita skrg d akhir zaman.....penyakit menular sana sini......amin jauhkanlah ya Allah.....

About this blog

sharing and listening my deep down inside.......

About Me

My photo
expect....the unexpected....
There was an error in this gadget

Followers

There was an error in this gadget

Cheeky Quotes

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget