SuaRa

Suatu Kepastian.....


bole bygkan x, dlm umah ddk 20 org...motor sume letak dlm umah...tu aku x kesah sgt...mampos la korg nk ddk bape org pon 1 umah..nk tunggang trbalik ker, ada aku kesah... tapi yg jd masalahnyer kes bwk pompuan kua masuk umah neh...ni saat aku menaip ni, sore pompuan tgh brgurau manja yg buatkan aku kembang tekak..sore si jantan jongos plak yg pekat dgn slanga bendera merah ni selang seli ngn sore pompuan sundal nie...aku da prasan benda ni lama coz last wik dorg de wk gak minah ni kua masuk betina dlm umah dorg..then aku share story with my hozmate, nua...nua gak dah lm prsan since da 3thn dok umah sewa aku neh...patut la nua menyampah sunggoh kat bdk sblah umah neh....aku rs aku d jlnkan tanggungjwb aku..d saat aku denga sebelah yg tgh menyundal nie, aku kuat bacaan solat zohor aku...kuatkan wirid aku...mana la tau trbukak hati diorg nk wat benda trkutuk ni...tapi diorg wat mcm xde pe yg berlaku...mngkin dah drasuk syaitan gamaknya....aku bukanlah sempurna sgt, tapi aku masih tau halal haram ni...aku pun brgaul ngn pompuan tapi xpenah plak aku melampui batas.....masalahnyer bro, bile umah teres 2 tingkat ni...blk aku ni tingkat atas, bunyik kentut aku yg kuat cm bom ni pon dorg bole denga kuat..inikan pulak sore yg tgh berbisik-bisik nie...bialah dorg ngn dunia dorg...aku 2gu ms yg seswai je ni nk kol pencegah maksiat..cuma aku doakan sgt agar aku dipertemukan ngn wanita yg menjaga akhlak luar n dlm....tak sperti pompuan sekarag yg mudah diperdaya lelaki....syang wjh cantik, nmpak ayu tapi..subhanallah....muka cantik bukanlah pilihan aku...ckplah sekadar manis dipandangan aku sebagai seorg suaminya.....amin raballamin......


DURIAN...bile sebut je durian org sme akan ingat kampung msg2...g dusun kutip durian...kopek durian n so on...masa aku kecik2 dulu ayah aku ni byk kebun..so ada la beberapa dusun durian masa tu yg skrg nih pokok2 durian dah lm ditebang....kitorg siap wat pondok tuh dok semangat tunggu durian..kutip n jual la durian tu kat kuala gali...now da ada generasi pokok baru yg lebat buahnyer as the pictures...aku ingat lagi zaman kitorg jual buah rambutan,manggis n durian..rs nyer masa tu dlm darjah 3 la lbh kurang (primary school)...susah nyer zmn dulu...niat aku ms kecik2 dulu bkn nk 2gu durian sgt tapi nk mandi sungai coz dusun tu nearby da river....tgk la rezeki...kalu rezeki murah laku la bhn jualan tu...kalu xde rezeki kitorg sedekah lah kat jiran2 sebelah umah...biasanya time mcm ni buahan tempatan cm kundang, rambutan n especially durian...bile smpai je musim durian aku mmg x senang ddk, sebab kalu bole nk je aku musnahkan pokok durian ni selagi ada kat muka bumi nie....hahahha..bukan lah aku ni luper asal usul plak coz im "kampung Boy", tapi ader citer why im not addicted to durians anymore..kisahnya begini..dlm family aku, only my 1st sister yg x usik durian ni but da rest mmg kaki pulun raja buahan ni...baik abah aku yg mmg berpenyakit tu...ingat lagi aku nyer favourite durian tembaga alah yg kuning menyerlah tu...time kopek durian je (yg kopek ayah aku)..aku n akak aku akn berebut nk amek ulas yg look likes cone..kire yg ada muncung sket tu...hahhaha...bile time kopek tue, maka aku pun bagi ulasan yg jujur whether the taste nice or not..if xsdap aku akn kata...."rasa cm belon"..kenape belon ntah la...only aku n akak2 aku je yg phm wakakaka...tu blom cmpur lagi bile kopek durian trus nmpak isi yg mcm posisi kucing tido tu...ala cm ada curve sket tu...nk dijadikan cite, aku stop mkn durian ni since i was in form 2, if im not mistaken la..n my 4th sis dat time was upper 6...abah aku mmg ske bwk kitorg br dua khususnya (yg kaki durian..n abah kononnya sekadar meneman tapi turut pulun sm) ke dusun sesape jer...on early morning dgn naik van, abah bwk kitorg g dusun Din Botak, kat area kg kuala gali...aku da biasa ke umah Din Botak ni since aku kecik2 lagi..dulu ms kecik2 abah slalu bwk aku g kebun then singgah la umah dorg which umah die kat bwh cerun kebun ayah aku...kalu setakat jeritan laungan isteri kpd Din Botak ni, 4 batu bole dengar...so diorg ni da alert la if kitorg dtg nk pulun durian ni..huhuhuh...bole lari bertempiaran sme mahkluk dlm kebun tuh...huhu...smpai je umh Din Botak ni, ms tu aku tgk durian belambak2 kat bwh umah diorg ni..aku ni da thp ketar lutut nk pulun tahap gaban neh...ada la dekat 2 jam gak operasi mentekedarah durian..blom sempat ada dlm mulut din botak dtg lagi dgn kereta tolak (weagon) bwk durian yg fresh tu,siap ada dedaunan yg trlekat kat buah tu, bole bygkan x berapa fresh nyer durian tersebut...perghh da smpai tahap nk termuntah da plus plak biji mata kitorg merah yg bergenang ngn air mata coz x tertahan rasa muak tapi mulut sumbat jugak, sambil mkn berpeluh dahi......bini Din Botak siap motivate tu "Makan lagi,makan kite ni bukan org lain,Sedara!!" pergh jgn ckp keadaan aku time tu, rasa isi durian tu da x bole nk tertelan da, ibarat tempoyak fresh dlm mulut ahahahahaha...blom habis dlm yg baru di kupas, dah datang 1 lagi batch durian yg fresh..perghhh x dpt aku bygkan keadaan aku time toh...plak tu family din botak ni tgk je aksi aku memulun durian, agknyer dorg dah smpai tahap muak 100% ngn benda alah ni...so nk dijadikan cite..lepas je kes overdose durian neh..aku da join my 1st sis yg mmg xbole bau langsung durian ni...aku jgn ckp bau tgk kulit pun aku da pening...smapai sekarang bile ada je durian yg dikupas dlm umah or depan aku..maka bising la mulut aku..."nk mkn durian g belah kat dapo n jgn bwk msuk ke ruang tamu"..ntah la betulah kata org tua, durian ni punyer power, smpai boleh ter overdose...lagi satu kalu ade yg org tersendawa durian, cth ms kat dlm opis aritu, aku rasa cm nk sepak jer...sebab yg sendawa bau durian toh pompuan..cantik plak tu...mmg x senonoh..tgk la persekitaran sket..ni time tulis citer neh pala aku pun da thp pening da..nk muntah pun ade coz jiran sebelah umah aku ni g lambak kan kulit durian n biji die kat luar umah..mmg pengotor hai maklumlah dari mana plak diorg tu, satu umah kongsi 11 org, pastu "puok daro" dk brkumpul smpai 20org satu umah..pergh cmner la life diorg tu....bdk umah aku, jo n nua aritu lepaskan gian melantak durian, masa tu keta aku xdpt lagi, aku pjm keta akak aku...punyer la pancing aku, jo blanja aku mkn KFC then after mkn die brbunyik..."jib kite beli durian"...org da blanja, aku bls budi jela...dlm hati, kalu nk beli durian neh, better nek taxi hahahah...actually aku x kesah sgt pun as long as bukak tingkap...beriya la si nua g cari arang letak dlm keta aku coz org kata bau durian akn di absorb by arang tu..bagus tol nua ni...nasib la umah 2 tingkat, time diorg mentekedarah benda alah tu, aku x kua bilik n luckily bau x smpai ke atas..huhuuhu..bab durian aku mmg angkat tgn....Talk To The Hand babe!!!!

alhamdulilah...panjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T since da nk msuk 4bln aku keja...sungguhpun bunyiknyer x seberapa la nk dbandingkan ngn org yg da keje 1/2 thn..atpi aku bersyukur since umo aku dipanjangkan dan i luv enviroment here...aku dpt kwan yg best2,team yg best and so on..bab tensen n kecil hati tu aku letak tepi coz mana2 pun benda ni mmg xleh nk elak la...huh,supposely aku kena audit Customer Relations Dpt...bile tgk report from customer pergh nk tergelak aku bc...ada yg xlogik d akal n ada gak yg wat kan aku kesian...by the way we outstanding in winning customer heart and we r 2nd after toyota out many automotive in malaysia,byk tu huuhhu...im proud!!!...suddenly aku kena postponed audit crd since nk bagi laluan kepada J-Sox...J-SOX actually is requirement frm Japan Goverment...in order to ensure internally is comply with standard procedure have been set before...lbh kurg la,student account mesti tau nyer, masa kite blaja dulu masa ethics, Sarbanes Oxley Act..so ni japan punyerr..bukan man belon punyer yea...so ada tv conference ngn pakcik2 jepon ni last tues..what can i say...majority x phm pe yg die ckp and aku cm bese la dok tergelak je la and nsb baik aku pandai cari seat yg bukan depan camera,so aku nk tergelak ke,idok la dorg kat jepun 2 nampak....mmg sonok meeting cmni coz time aku blaja dulu just dengar je lecturer ckp,"meeting via tv conference is much prefer nowadays"....huh bermula la kitaorg group internal audit di agih2 kan kerja and what can i say, workload starting from now till before raya....daaadaaa..nk wat bekfes dulu....

huh, lama rsnyer aku x update blog ni...rmi dok tnyer,bz ke aku coz blog pun x ter update..nk kata bz pon x jgk coz compare to those who involves in external audit n account, dorg lg la bz coz weeken pun keje,aku? weekend mmg xkeje,blk keje kol 5.45pm..nak overtime cm tipis sket la coz kat com.tapi ade gak aku blk lewat if ada report yg aku kena settle kan..company aku ni,executive cm tipis sket nk claim ot neh,non-exec je dibenarkan...by the way, recently on monday,aku baru la dpt keta aku tu from dealer cm F*** from Bentg..aku rs cm nk sepak je semua muka pekerja kat sn..dari bos die smpaila ke salesman yg bodoh bangang ala2 sengal ..aku kalu da marah mmg lancang mulut aku neh..tapi aku nyesal sgt coz ankat keta ngn dealer ni padahal aku byk option whether go to branch (yg confirm mcm2 privilege aku dpt) and also aku beli kat e-shop...sepupu aku siap ckp, "rugi betol awak beli kat dealer, kalu abg tlg sah2 mcm2 awak dapt,disc,baucer tinted and so on"..pergh biler dengar aku rs cm nk meraung jer..nyesal siot...kan aper aku xnak nyusahkan abg aku ni yg byk tlg aku,he look so busy...bile pk smule mungkin inilah kafarah buat aku...i learn from mistakes...bab dealer kat bentong neh plak, ms delivery keta kat giant batu caves, aku tgk mileage da sampai 100,mmg hebat gak keta aku d lenjan oleh salesman dorg ni..bygkan dari hq dorg bwk ke bentong jumaat lepas,11 july..aku on dat day cuti coz ingat nk amek keta tu trus kat bentg..sekali da smpai raub dpt panggilan dari dealer toh dgn sllumber "sorry,keta awak xleh register arini"..tau kenapa,coz dorg lambat bayar ke perodua..aku ckp ngn pic dealer toh..."awk beli keta bukan ngn staff biasa yg keje kat kilang or teknikal, u r deal with internal auditor..all ur method sme dlm kepala saya"...on the spot aku kontek HQ and aku rs dealer ni da kena ckp2 ni..ms evaluation form tu,aku bagi yg buruk sume kat salesman toh..puas ati aku...ni pun abis marah lagi, dengan x wat follow up tanyer condition keta tu ok ke...ape ker...haramm!!!...actually bukan aku bersyukur,tapi perangai manusia n yg but aku jadi sakit...dapat je keta tu,trus aku wat sujud syukur coz terlalu byk yg aku lalui untuk daptkan aset aku yg pertama dlm idup aku...biarlah Allah yg membalas perbuatan mereka...by the way aku rs diorg kat dealer tu da dpt byk impact dari aku..hahahaha...

yesterday my phone bill pouring like water...kejap2 kol dealer keta yg sengal mcm lembu..i'm customer but aku sendiri kena handle n solve the problem diorg.what the hell!!!!plak tu xabis2 nak manipulate aku to expedite the case..dorg dealer ni sengal skit, da tau stock keta xde,order la awal2..xkn aku kat hq tu yg nak kena kol distribution sendiri to allocate 1 car for me..abes dealer yg akan dpt commission tu goyang kaki..aku nasihatkan xyah la beli kat dealer,beli la kat branch yg betul2..aku da thp nyesal nih..nexwik xdpt gak,mmg aku trn ofis dealer toh..n kasi hantam ckup2....aku tau2 je,nexwik da bole wat delivery...aku ingatkan beli kat dealer dpt byk disc,tapi yang ado!!!!!!mmg aku da thp nk meletop da nih..aku 2gu je la smpai nexwik,xde gak...huh lu pk la sendiri....just imagine,i signed the agreement last wik,but end the day no stock available..nk wat cmne,mmg production kurang sket,mklumlah eco downturn skrg....tapi as a dealer,kna pk strategy cmne nk solve kan customer problem..now im act as customer...not as a staff yea!!!....mls aku nk pk,nsb la my sis pjmkan keta till nexwik...xde la aku mati kutu kat sini..dah2 ttp kes keta...lagi lama aku cite,lagi menyirap darah aku....huh mlm tadi cm rutin bese,aku turn on the tv...bukak la tv3 coz tertarik ngn satu cite ni yg cinematografinya very interesting...sejibik cm cite KU SERU...aku pun try la lyn...oz ada unsur2 islamic sket kat situ...nur yg manis bertudung,tambah plak dikelilingi ngn sawah padi yg menhijau..perghh mcm aku lak hero cite tue....aku mmg xbole tgk cite yg mcm ni,nkye heoin jnis yg baik,pandai ngaji,trseksa...byk main prasaan..mmg aku masyoookkkkk la senang cite..nape la dlu aku xpenah follow cite nih...x sbar plak aku nk 2gu nexwikk..nk download episod lepas cm xmgkn lak,broadband (bb) aku nih bukan mbps,kbs jew..huh naseb bdn....tgk la plak pengarahnya,mr kabir bhatia..patutla aku tgk cara direction of camera and anger die mmg terbaikkk..kalau setakat cite ceplos bangang tue...idak la teman nk nengok nye yoep..cite cm cipan je...xpenah lak aku tgk bdk pompuan yg blakon cite nur kasih tu b4 dis...tapi aku kurang suke bile die cabut tudung..pakai je tudung dlm sme scene...aku ni da kira ketinggalan la sket,tau2 je diorg da nikah..cm nikah paksa la plak...huh skrg nih aku tgh rendam maggi..mls nk kua dari umah..ptg ni ingat nk g banda rawang jap..nk cari air filter tok keta akak aku nih..pastu nk beli car perfume tok keta aku nnti...hehehe excited..tapi cm dpt je next wik...kalu xdpt gak..mampus la karisma motocorp bentong tu!!!!!!!dah2 stop it....xmo r naikan darah aku ni...assume je dpt next wik....xpe ptg ni aku hiburkan ati aku,g pasar mlm bkt sentosa...lps gak dinner aku 2nite...k chowzzzzzz

About this blog

sharing and listening my deep down inside.......

About Me

My photo
expect....the unexpected....
There was an error in this gadget

Followers

There was an error in this gadget

Cheeky Quotes

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget