SuaRa

Suatu Kepastian.....

ni group present aku, zul,baha,faiz n aus (hanya sekadar menyebut beberapa nama)....kt melaka satu batch kenal...best entertainer, most popular guy ni sme awards aku dpt ms bbq party using voting polls....nk ikutkan kat dlm kelas, ngn lecturers aku mmg participate n always make people happy....sunyi la class if xde aku...after grade aku da lost contact all my friends...byk yg kata aku lupa kwan la, sombong la,menyepi la...for your information, selama ni aku ddk umah mmg devoted tok family especially abah n my sister...tension dgn careers, lg ckp mmbuatkn aku mls nk fikir and answers all the phones...sms pun jarang reply....selama 4bln ni aku terpaksa ckp yg aku jd cikgu sementara,terpaksa la tipu sunat atau istilah lain propa,sorry sgt pada yg tertipu coz mls nk pjg crita,nnti confirm jadi bhn dianyam ketupat....tapi sekarang alhamduillah next wik nk start kerja dah tp berat hati nk tinggalkan abah dengan condition yng tak berapa stable, by the way i still have great sisters and brother in law yg tak putus2 fikirkan jalan yang terbaik for the whole family...barang pape pn x packing lagi,nasib la ada abg sepupu sudi tumpangkan rumah....pada members kat uitm melaka dulu....aku msh cm dulu....bile free kite gathering....now,we graduated n wish semuanya akan dapat pekerjaan yg menjamin masa depan....pada insan (biarlah rahsia) yg xnak tengok muka aku time konvo, satu je aku nk pesan....fahamilah situasi aku pada dan ketika itu.....jgn buat aku serba salah...thanks bcoz terlalu ambil berat psl aku selama ni.....



5 thun study accounting,kepenatan,kepayahan semua berbaloi....pada 6 march after attended interview as executive internal audit somewhere automotive industry in sg choh rawang, i got offer to be a part of internal audits team...abah,mak and all sisters paling happy...berbaloi la diorg happy dah mcm2 usaha dan pht mnis aku lalui...tiap kali solat,aku doa semoga ALLAH s.w.t permudahkan laluan aku untuk mendapat kerja sebab aku tak sampai hati tenung wajah mak n abah...sgghpun mereka tak luahkan dgn kata2...but it's shows...alhamdullah 1 april 2009 aku akan start kerja...tq to my friends,Kurasia @ k yg forwardkan resume pada head of department since during that time boss nak cari lelaki....terima kasih buat abg taufik yng byk bg moral support dan igtkan aku tok terus berdoa,not forgetting interviewers yg sgt meyakinkan aku untuk berikan yg terbaik,aizat as well yg tunjuk jalan mcm mana nk ke rawang...lepas juga la niat aku nak sedekah pulut kat masjid dong last week...tapi pulut tu actually niat aku lepas dapat 3.53 pada final semester recently....nanti dapat gaji,aku niat nk sedekah kat masjid lagi...buat berkat rezeki yg diberikan ALLAH...hurmmm hati tak tenang sangat sebab last 2 days abah sakit dada,bergegas we all adik bradik ke hospital raub....mcm mana pun aku nk bawa semula abah ke ijn...buat appoinment semula...maybe abah kena angiogram semula,takpe la since aku dah kat rawang,45mnit nk ke k.l compare to raub ke kl 1hr 30mnt...bolehla aku selalu jenguk dia kat ijn after office hour...ingat lagi kat jengka dulu,aku study test law dlam surau hospital masa first time abah nak wat angiogram,hospital serdang rumah kedua aku...dugaan mcm ni yang mematangkan kite sebenarnya...aku anak lelaki tunggal banyak tanggungjawab...soal kahwin aku letak no.2....bukan xde org nak,tapi biarlah aku jaga mana yg memerlukan,dah byk sgt contoh depan mata aku bila anak laki dah kahwin dan beristeri tanggungjawab terhadap emak dan ayah terus dilupakan,jauhkanlah aku dari golongan yang seperti ini,kalau dikurniakan isteri pun biarlah yg bertanggungjawab juga...ermmm,tak pernah pula aku rasa terbeban,tapi aku puas bila dpt jlnkan tanggungjwb...hati senang sebab ALLAH sentiasa bersama kita......doa aku,semoga aku xkan jadi orang yang tak lupakan jasa keluarga....




almost 4 months i've graduated...selama 4bln i was actively seeking for a jobs and keep waiting from day 2 day...tension jugak bile dlm masa 4 bulan tue semua classmate mostly dah dapat kerja....xpelik juga for those yg nak psyco aku yg tengah menganggur ni...tapi aku sabar dan ingat bahawa sesuatu yg terjadi mesti ada hikmah...ingat lagi kata aizat,my bestfriends since kat jengka dulu, "jib,Allah da tentukan rezeki yg terbaik tok ko...just wait and dun give up" kadang2 masa tanam anggur dulu hati ni tak tenteram sgt bila tgk member kampung yg ada spm je da pakai kereta,yg da kahwin pun ada,tu belum yang dah ada rumah....buat semua benda x kena...tengok wajah mak n abah yg tiap2 hari menaruh harapan tinggi pada anak lelaki tunggal ni...anak perempuan semua da berjaya...jadi anak lelaki sorang ni tak kerja2 lagi...actually dah lama aku perasan abah recently tak berapa sihat, so dengan rasa pnuh tanggungjwb, intention to find a job freeze for a while....tapi byak careers fair i've attended and few interview...mungkin pada masa tu rezeki belum ada,aku pasrah dan sentiasa bersyukur pada Allah s.w.t...tapi bile ingat semula, lecturers kat melaka dulu such as puan aisyah yg ajar audit 590 expect that i will get job a.s.a.p,i asked her why, and she said only professional person can judge you....i hope so tapi xbole jangka juga bcoz eco condition not too stable...nasib la grade during this time...hehehehe...kena tipu ms interview ngn insurans company dulu mls dah nk ingat,interview kul 6ptg tp startnya kul 8pm nasib la bole jamak solat n hbis kul 10mlm...drive sorg form kl to raub dengan lampu depan van x nyala,very risky...tapi semua tu dugaan dan pengalaman...penglmn yg mhl tue,psal group interview...igtkan chinese and all bdk2 bandar ni hebat sgt speaking,tapi ms tue aku buktikan jgk,uitm student more marketable...and im blooming during that time...beza aku ngn member kat melaka dulu ialah,my area isolated compare to them who live in kl,so xpelik la sng nk dpt kerja,bygkan dlm batch accounting tu aku sorang je dak pahang n majority from k.l n selangor ada la sorg 2 dari perak n kedah....sebut raub pun org xbrape tau sgt tapi sebut je tempat mona fendey lapah dato'mazlan,hurrmm area umah aku la dlm fikiran diorg...ikutkan bole je aku kerja kat audit firm kat k.l tapi could you survive with low salaries campur pulak ngn kerja yng menimbun...malu kat akak2 kat umah ni,semua graduated and gaji dah stable...so aku ambil insiatif to choose the best one...5 febuary abah operate due to HERNIA,kat ampang puteri...so terjawab la kenapa smpai febuary aku tak dapat kerja lagi,hikmah tersembunyi disebaliknya...dpatla jg abah...relative xbyk yg tau,kitorg whole family bukan jenis yg suke heboh2 kan sgt tambah lagi dlm keadaan yg tension,selagi mana kitaorg mampu usaha,rasanya tak perlulah nak susahkan relatives...priority goes to fmily members only...terharu juga la farah nurdiyana n huda banyak tolong tunjukkan direction to the hospital....farah n ainul diyana sanggup dtg hosptl mlm2 jenguk abah...at last biskut yg diorg bawk tue aku yg sapu...huhuhuh...bila ingat balik zmn dulu mmg perit..api keperitan zaman aku xlah seperit zaman akak2 aku coz aku anak bongsu...tapi mak n abah byk story mcm ttg kepayahan nak mmbesarkan 5 org anak dgn gaji abah masa tue x seberapa,masa tu abah kerja telekom dan pukul 2pg abah keluar menoreh getah tok sekolahkan my eldest sis...ingat lagi masa my 3rd sister mula2 nk masuk university,abah n mak bertungkus lumus nk cari duit,bygkan bila bapa saudara sendiri enggan membantu malahan sindiran, tapi Allah maha kuasa kerana ketika ini terlalu banyak masalah dan dugaan diuji terhadap beliau,tapi abah alhamdulillah kerana sangat kontra dgn keadaannya ketika ini...aku ingat kata2 dato' fadhilah kamsah,setiap apa yang terjadi adalah kafarah dari dosa kita yang lampau....kisah tragis takkan pernah aku lupakan,mujurlah arwah atok dan embong sudi membantu, wang yg dipinjamkan abah langsaikan setelah abg sepupu,abg rahman sanggup membeli sebidang tanah pusaka arwah atok....jasa kalian tidak pernah aku lupakan, pada aku usaha abah berbaloi kerana kepayahan beliau ternyata berhasil berkat beliau membanting tulang 4 kerat, abah ni kat kampung terkenal la dgn workaholic, kebun dah jadi rumah ke2 ....ALLAH maha kuasa,setiap kepayahan dan usaha g igih dibayar dengan kesenangan...alhmdllilah,keluarga aku semuanya berjaya,abah mak dan ngah tetap kami utamakan...biarlah habis tanah sebendang asalkan mereka dapat merasa kesenangan kami bersama rasanya abah,mak n ngah da bole berbangga dengan kejayaan kami semua...bukanlah tujuan aku menulis untuk riak semata tapi untuk buktikan kesusahan bukanlah penghalang utk mencapai kejayaan...pada mereka yg disimbahi kemewahan akan memakan diri sendiri.... aku tak pernah lupa asal usul dan sentiasa merendah diri....

About this blog

sharing and listening my deep down inside.......

About Me

My photo
expect....the unexpected....
There was an error in this gadget

Followers

There was an error in this gadget

Cheeky Quotes

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget